Unul dintre argumentele folosite de opozanții predării religiei în școli este faptul că aceasta i-ar discrimina pe copiii de turci, tătari, arabi etc. O spune Renata în comentariul linkuit, dar am văzut-o și la alții în trecut. Ei bine, din punctul meu de vedere nu este vorba de o discriminare, de vreme ce acești turci, tătari și arabi trăiesc pe teritoriul României. Necesitatea de a se familiariza cu religia acestui popor este aproape subînțeleasă. Faptul că trebuie să învețe Limba Română, adică limba oficială din țara în care trăiesc, vi se pare discriminatoriu? Chiar dacă România este un stat laic, înțelegerea resorturilor intime care animă credința acestui popor ține aproape de bun simț și-i poate ajuta să se integreze mai bine, din punct de vedere social, în acest spațiu. Iar dacă nu doresc s-o studieze, o pot refuza, că-i opțională.
Dar hai să nu arunc la coș așa de repede ideea discriminării, înainte de a face o analiză atentă. Religia este o parte componentă a sufletului unui neam. Marile catedrale ale Europei figurează pe lista celor mai vizitate obiective turistice din țările în care se află. Mai mult de jumătate din locuitorii acestei planete care sunt capabili să-și exprime conceptual ideile de bine și rău cred în existența unei divinități, într-o formă sau alta. Iar avatarul divin al religiei creștine a reușit ce n-a reușit să facă nici un chimist, nici un fizician, nici un om de știință: a împărțit lumea în două ere, una înainte de el și cealaltă după el. În aceste condiții, consider că e discriminatoriu faptul că religia se studiază la o singură materie, hai două dacă includem filosofia, în timp ce ateismul se studiază la practic aproape toate celelalte materii.
Sigur, ar fi și alte argumente pe care acești opozanți le invocă, ca îndoctrinarea copiilor, dar despre ele am mai scris.
Lotus, ești penibil!
Constituția unei țări stabilește limba oficială și tot ea libera apartenență a fiecărui cetățean la religia lui.
A folosi limba oficială a unei țări e o obligație a minoritarilor și a-i lăsa să creadă în ce vor e un drept și o libertate.
Catedrale, biserici, moschei sunt obiective turistice CA OPERE DE ARTĂ, nu ca lăcașe de cult.
Domul din Milano e o bijuterie arhitectonică, nu o biserică catolică. Am vizitat zeci de asemenea obiective turistice fără să mă gândesc la Dumnezeu. Ba nu, mint! În Biserica Sf. Thomas, când am văzut mormântul lui Bach, m-am gândit că, dacă există Dumnezeu, atunci sigur l-a avut ca model pe Bach.
Dacă tu crezi că la toate celelalte materii se studiază ateismul, atunci ești prăjit la creier, rău!
Spicuiesc din ultimele comentarii pe care mi le-ai adresat aici pe blog:
„Lotus, ești rupt de realitate.”
„Lotus, pui întrebări de copil de 4 ani, în faza de ce-urilor.”
„Lotus, ești penibil!”
„Lotus, tu n-ai simțul realității, al măsurii și al umorului.”
„Dacă tu crezi că la toate celelalte materii se studiază ateismul, atunci ești prăjit la creier, rău!”
În momentul ăsta, dacă îți răspund punctual la obiecțiile pe text (în loc să critic persoana care le-a pus), mi-e teamă că devin offtopic. Oare putem schimba cu ceva această stare de fapt?
În rest, a fost într-adevăr un pe curând. Și a fost ușor: nici măcar n-a trebuit să scriu ceva pe tema medicamentelor. 🙂
Banand pe cei care credeai c-aduc atingere inteligentei , ai primit si matale ceea ce meriti . enjoy
Dar eu n-am banat pe cineva care „aduce atingere inteligenței” (cui?), ci pe cineva care nu și-a respectat un angajament luat.