Cei mai mișto păianjeni din lume


Vă plac păianjenii? În Cambodgia femelele unor specii ajung cât palma de mari. Iar localnicii îi prind, îi pun în cotărci (imaginați-vă cum arată un coș mare plin cu păianjeni gigant, pe care-i tot arunci înapoi când urcă pe margini și sunt aproape de a scăpa), după care îi frig și îi vând turiștilor. Dacă turistul suferă de arahnefobie, este îmbiat cu alte delicatețe specifice zonei, cum ar fi broaște sau lăcuste fripte.

paianjen urias

Dar parcă altceva vă promiteam în titlu! 🙂 Și asta pentru că, de fapt, voiam să vă povestesc despre păianjenii-păun. Denumirea lor științifică este de Maratus volans. Aceștia sunt foarte mici, la maturitate ambele sexe ajung la o lungime a corpului de circa 5 milimetri. Fiind specii ale familiei păianjenilor săritori, au 4 ochi, care le conferă o viziune de aproape 360 de grade. Ca și cum asta n-ar fi de ajuns, au un fel de rămășițe de aripi, cu care bineînțeles că nu pot zbura, dar care sunt viu colorate și pe care masculii le folosesc pentru a atrage atenția unei potențiale partenere, în ritualurile de împerechere. Și nu există cuvânt care să descrie mai bine modul în care se comportă în aceste ritualuri decât acela de dans:

Da, e pe bune, nu sunt efecte speciale sau trucaje. Nu-i așa că arată ca niște moșneguți simpatici dar vioi, care dansează? Iată încă un colaj:

Și găsiți multe altele pe YouTube sau chiar pe Wikipedia.

Advertisements

22 thoughts on “Cei mai mișto păianjeni din lume

 1. Renata Carageani 16.09.2017 / 07:04

  Lotus, pe filmarea de pe wiki se observă destul de clar că „dansul” din clipuri a fost remontat, din fotograme. E vorba de o animație, nu?
  Prea drăguți nu sunt. Mai degrabă excepțional colorați. Ca niște cozi de păuni. Și aici, abia, începe o discuție interesantă. Darwin zicea: natura a creat utilul și inutilul în mod întâmplător.
  Evident că Darwin se înșela. Oare cum o fi. de fapt?

 2. Iosif 16.09.2017 / 12:21

  Renata draga,numic nu e întâmplator,totul e programat de sistem si “poliamor” ! 🙂 🙂

 3. Iosif 16.09.2017 / 16:26

  *nimic

 4. Lotus 16.09.2017 / 16:53

  @Renata

  În primul rând, pe filmarea de pe Wiki nu se observă decât filmarea de pe Wiki. În nici un caz nu se pot observa acolo elemente legate de filmările de pe Youtube. Se pot deduce, dar nu observa direct. 🙂

  În al doilea rând, cum adică din fotograme? Sunt mișcările naturale ale păianjenilor, puse împreună pe un fond muzical. Tot ce am putut eu observa este că uneori, mai ales în clipul secund, anumite mișcări au fost „puse pe repeat”, pentru a crea iluzia unei repetiții ritmice. Dar asta rar. De exemplu, uită-te la secunda 28 din primul clip. Acolo ai un păianjen care își unduiește repetitiv picioarele din spate, de vreo 3-4 ori, dar animația este autentică, lucru care se observă din faptul că păianjenul se retrage simultan pe crenguța lui, adică își schimbă permanent poziția. Clipul de pe Wikipedia pare filmat în 1874, în scop educativ. Presupun că captarea acestor secvențe este o treabă de finețe și infinită răbdare.

  Cum să nu fie drăguți? Majoritatea au aparența unor moșneguți simpatici, cu barbă și ochelari. Iar cel din minutul 1:21 din primul clip are și o „coadă de păun” pe care sunt încrustați doi ochi, un nas, o frunte și o gură. 🙂

  Utilitatea acestor aripi vestigiale? La origini, probabil îi ajutau să zboare. Acum îi ajută să-și farmece iubitele. 🙂

 5. Renata Carageani 16.09.2017 / 17:53

  Da. Toată biologia modernă susține că penajul frumos colorat, aripile frumos colorate, anumite elemente aparent inutile dar interesante conform esteticii umane sunt, fie trucuri pentru a cuceri partenerul, fie adaptări mimetice care să ascundă vietatea în mediul ei. Eu nu prea cred. În general, viețuitoarele astea mărunte nu prea disting culorile. Nu cât distingem noi. Poate că disting vibrația culorii respective, dar…
  Eu cred că anumite caractere genetice neexprimate fenotipic sunt, cumva, legate pe cromozom cu unele care se manifestă în aspect. Nu vreau să dau exemple, că devin ridicolă, dar, simplificând până la prostie, să zicem că gena care-i asigură cocoșului de munte un auz performant e cuplată cu gena care determină culoarea roșie a câtorva pene în zona parietală a capului. Nici nu știu dacă e vorba despre cocoș de munte sau altă pasăre. Din punct de vedere adaptogen, s-au selecționat exemplarele cu auz bun. Pata aia de culoare s-a „perfecționat” ca și caracter asociat.

 6. Renata Carageani 16.09.2017 / 17:55

  Da, nu e un montaj fotogramă cu fotogramă, dar e un montaj de secvențe de fotograme.

 7. Lotus 16.09.2017 / 18:26

  Noa, dar nu credeam că se va înțelege că s-au apucat niște păianjeni să danseze timp de 3 minute continuu, cât i-a filmat cineva. Sunt secvențe mici, filmări de animații scurte, puse una după alta și aranjate cumva să dea cât mai bine pe muzică, eventual și coafate puțin, dar atâta tot. În natură, vei vedea, dacă ai noroc, maxim o secvență completă. Sau vei vedea și mișcări pe care vei dori să le scoți la montaj, între două secvențe de dans mai mișto.

  La partea cealaltă. Primo, eu n-aș zice că șarisma personală e un lucru inutil. Animalul are două rațiuni de a exista: supraviețuirea și înmulțirea. Iar penajul colorat care îl ajută la înmulțire îi este cât se poate de util. Secundo, cred că mimetismul mediului înconjurător chiar are rolul de protecție, deoarece în cazul acesta nu vederea speciei respective este relevantă, ci vederea prădătorilor ei. Că mimetismul nu o ajută să se cupleze, ci să scape de prădători. Iar prădătorii au de regulă o vedere bună.

  Rămâne cazul penajului colorat pentru atragerea unui partener. Dacă mai are vreo altă utilitate sau nu. S-ar putea să fie ceva adevăr în afirmația ta, cu genele cuplate. Eu încerc să traduc lucrurile prin prisma unui sistem de înțelegere pe care mi-l oferă filosofia hindusă. Conform acestei filosofii, orice ființă are mai multe corpuri, care învelesc un nucleu, pe care-l putem numi suflet. Iar între suflet și aceste corpuri există o corespondență sau o aliniere. De exemplu, dacă o să studiezi sistemul chakrelor (centrilor de forță) și al nadisurilor (canalelor energetice subtile) din budism, hinduism etc, vei constata că el seamănă izbitor cu modelul meridianelor din acupunctură și că ambele modele seamănă cu sistemul endocrin și circulator din corpul fizic. Așadar, corpurile subtile au o structură care este într-o anumită corespondență cu alcătuirea și organizarea trupului. Deducem de aici că anumite trăsături care nu țin de corpul fizic, ci de celelalte corpuri (mergând chiar până la trăsături psihice sau de personalitate) trebuie să își găsească reflexia în anumite trăsături fizice corespondente. Că, adică, trăsăturile fizice nu sunt complet rupte de alte trăsături sau de restul ființei, ci formează cu ea un tot coerent. Cumva, ce ziceai tu.

  Poate că și tipologia fricosului generează o anumită fizionomie.

 8. Dr. Vader 16.09.2017 / 21:10

  Daca m-as apuca sa destructurez, sa analizez si sa comentez ce ai zis mai devreme, te-ai caca pe tine moale cam pana marti dimineata. Pozele sunt misto, ideea e interesanta, dar din pacate tu esti varza, nici macar calita. N-am ce sa-ti fac, nici macar n-ai facut armata, n-avem limbaj comun.

 9. Lotus 16.09.2017 / 21:29

  Sunt convins că dacă, în cazul unui atac, armata română s-ar apuca să destructureze inamicii, tot așa, s-ar căca pe ei până marți. Din fericire, eu n-am făcut armata. Din păcate, aflu acum că golul intelectual și cultural pe care lipsa armatei l-a lăsat adânc în mine n-are cu ce să fie umplut. Asta e, mergem mai departe. Sau „dacă ne-am apuca să mergem mai departe”, după caz.

 10. Dr. Vader 16.09.2017 / 22:34

  In primul rand, armata romana, ever < asta ca sa intelegi, este cea care a facut ca tu sa poti sa te caci pe tine cu precizia (dupa mine foarte discutabila, mai ales semantic si estetic) cu care folosesti aceasta limba, inca romana. Armata, sau daca preferi, serviciul militar obligatoriu, printre altele te invata sa fii tolerant si cooperant, precum si multe altele, dar nu in ultimul rand te mai invata formula justa dupa care se poate imparti o conserva de peste la 4 camarazi si o conserva de pate de ficat la 6. Asta in fiecare zi. Daca tu spui inca "Din fericire, eu n-am făcut armata", esti un mare bou! Nici nu stii ce ai pierdut! Probabil te crezi foarte in siguranta in vagaunile tale din depresiunea Brasovului, mai ales dupa ce mamica iti serveste masa, dar nu e asa, din pacate. Vin vremuri grele, mai ales pentru ametiti ca tine!

 11. Lotus 16.09.2017 / 22:47

  În continuare eludezi subiectul articolului. Ce treabă are armata cu păianjenii?

 12. Dr. Vader 16.09.2017 / 22:51

  Subiectul articolului esti tu, ca intotdeauna. Chiar vrei sa te iau pe canapea, la disectie?

 13. Lotus 16.09.2017 / 22:55

  Subiectul articolului sunt păianjenii. Subiectul comentariilor este ambiguu. În sfârșit, ești liber să faci ce dorești. Inclusiv aluzii vagi la cât de viteaz ai fi tu dacă te-ai apuca de analize pe text, datorită faptului că, spre deosebire de mine, ai făcut armata. 🙂

 14. Dr. Vader 16.09.2017 / 23:10

  Numai o femeie sfarseste o confruntare, chiar asa sumara cum a fost asta, cu un imoticon. Nu mai zic ca amesteci lucrurile, asta fiind un fel de “specialitatea bucatarului” la tine. Stiai ca in fibra ta cea mai intima esti femeie?

 15. Lotus 16.09.2017 / 23:19

  A, asta de mai sus a fost o confruntare? Eu credeam că suntem în faza „dacă m-aș apuca să”. Știu, tu nu te mai apuci, nu mai zici etc.

 16. Renata Carageani 17.09.2017 / 08:14

  Păi, chakrele, se presupune, coordonează sistemul endocrin, nu? Chakra a treia, de pildă, situată în regiunea plexului solar influențează funcțiile pancreasului endocrin, suprarenalelor… Ce e cu adevărat interesant – echilibrează sistemul nervos vegetativ. E interesant, fiindcă e una din puținele situații în care, cu o simplă manevră, te poți autotrata (o aritmie accidentală, fără cauze cardiace, să zicem), chiar dacă n-ai habar de medicina orientală. E suficient să-ți ții propria palmă deasupra diafragmei și să numeri în ritmul secundarului. Bine, dacă nu-ți iese, înghiți un betablocant. 🙂
  Parcă nu-mi vine a crede că vietăți atât de mărunte au corpuri subtile. Dae, nu se știe niciodată. Plantele au.

 17. Cudi 17.09.2017 / 17:59

  Lotus, mă întreb cât de simpatic ți s-ar părea un astfel de păianjen-păun, în situația în care îți traversează grăbit piciorul și ți se strecoară pe sub bermude…

 18. Cudi 18.09.2017 / 02:36

  Cum a fost furtuna?

 19. Lotus 18.09.2017 / 21:12

  @Renata

  Coordonează sistemul endocrin, deoarece glandele endocrine sunt proiecția chakrelor în corpul fizic. La fel cum sistemul nervos și circulator sunt proiecții fizice ale sistemului de nadisuri sau meridiane din corpurile subtile. Mă rog, s-ar putea să nu mă crezi.

  @Cudi

  Scurtă dar furtunoasă. M-a lăsat fără net până în seara asta.

 20. Iosif 20.09.2017 / 08:32

  “Dintre toate creaturile lui Dumnezeu,exista una care nu poate fi înrobita.Aceea este pisica.Daca ar putea exista încrucisare între om si pisica,procesul ar îmbunatati omul,dar ar deteriora pisica.”
  – Mark Twain –
  În Egiptul antic pisica nu era doar apreciata ci chiar divinizata.ir la moartea pisicii se tinea doliu. Zeita egipteana a familiei si vietii se numea Bast,avea cap de pisica si deseori purta o amuleta a ochiului atoatevazator “utchat-ul”.

 21. Renata Carageani 20.09.2017 / 21:37

  Iosif, un comentariu de mare acoperire, pe tărâmul bunului simț. Și al Intuiției. Chapeau bas!

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s