Publicarea unei discuții private


În articolul precedent am publicat o discuție privată dintre mine și Ketherius. Ca urmare, au apărut unii care au spus că discuțiile private trebuie să rămână private. În rândurile următoare o să vă spun părerea mea pe tema asta.

conversatie

Există cutuma de a înfiera publicarea unei discuții private, pe motiv că ar divulga informații care nu erau destinate publicului. Din punctul meu de vedere, discuțiile private sunt de două tipuri. În prima categorie intră cele care conțin elemente confidențiale, personale etc. De exemplu, cel mai bun prieten îți face niște destăinuiri legate de viața lui sexuală. Evident, o astfel de discuție are un puternic caracter personal și este de bun simț să o ții pentru tine. În a doua categorie intră discuțiile care nu conțin astfel de elemente. Adică discuțiile pe teme neutre, discuțiile administrative etc. De exemplu, dacă mă sună operatoarea de la Banca Transilvania să-mi facă o ofertă de credit, voi scrie pe blog că Banca Transilvania face spam, divulgând conținutul discuției, chiar dacă acea discuție a fost „privată”, adică la ea n-am asistat decât eu, operatoarea și SRI-ul.

În afară de cele scrise mai sus, în momentul în care faci referiri publice la o discuție privată care aduc atingere celeilalte părți implicate în dialog și denaturează cumva realitatea, renunți la pretenția confidențialității. De exemplu, eu și cu X avem o discuție privată care n-ar trebui făcută publică. Dar după aceea eu îl pictez pe X într-o lumină proastă și neadevărată, afirmând public că în acea discuție mi-a zis tâmpenii. Ei bine, odată ce fac asta, X are tot dreptul să posteze discuția, pentru a se disculpa. Dacă era privată, nu trebuia să mă folosesc de ea pentru a-l beșteli pe X. După care să am pretenția ca X să nu se apere.

Cam așa gândesc eu. Voi poate aveți alte păreri. Pe care sunt interesat să le citesc în comentarii. Sau în mesaje private, pe facebook/mail. 🙂

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s