Cum îl caracteriza Securitatea pe Gregorian Bivolaru


Prima indicație despre Bivolaru existentă în dosarele ajunse la CNSAS apare într-o notă informativă din 25 mai 1971, primită de locotenentul-colonel Grigore Rodoslav. În acel moment, Securitatea făcea investigații (sub numele de cod „Bradul”) asupra unor crime comise la Poiana Brașov și care sugeraseră anchetatorilor legături cu activități oculte. Ca urmare, căuta informații despre persoane care citeau sau se arătau interesate de literatură mistică. Sursa locotenent-colonelului Rodoslav dăduse peste un student la arhitectură, M. M., care avea cunoștință de existența în RS România a unui tratat de științe oculte, în două exemplare, unul aflat la Biblioteca Academiei RSR, iar al doilea în posesia fiului unui ambasador român aflat în străinătate. Fiul ambasadorului s-ar fi aflat în legătură cu un elev pe numele mic de „Grig” – în clasa a XI-a la un liceu de prestigiu din București. Acest „Grig” ar fi tipul unui om slăbuț, poartă ochelari, foarte studios, dotat intelectual excepțional. Elevul manifestă preocupare intensă în studierea limbilor vechi, ca: latină, greacă, fiind cunoscut de profesorii liceului ca unul dintre cele mai dotate elemente din liceul respectiv. Relațiile dintre elevul „Grig” și fiul ambasadorului au pornit de acolo, că elevul ar fi manifestat un interes deosebit față de acest tratat al lui Honinberger și probabil aflând că un exemplar îl are și fiul ambasadorului, ar fi apelat la acesta pentru a i-l da și lui să-l studieze.

Pe nota informativă, un ofițer superior adăugase, la 3 iunie 1971, ordinul de a se trimite un ofițer la liceul unde învăța elevul suspect, pentru audierea lui.

În același dosar „Bradul” mai apare un document, semnat de colonelul Z. Biriș și locotenentul Dan Pisai la 23 decembrie 1971, în care se afirmă că informațiile deținute despre Gregorian Bivolaru, născut în 1952, în comuna Tărtășești, fost elev la Liceul „Gh. Șincai”, ar dovedi că acesta este pasionat de yoga, spiritism, hipnotism, și că încearcă să-și facă adepți în rândul tineretului. Cei doi hotărăsc „să fie lucrat” în acțiunea aflată în desfășurare.

Iar Gregorian Bivolaru „este lucrat”. Planul de măsuri al locotenentului Dan Pisai din 22 ianuarie 1972 arată că, în ceea ce îl privea, nu se confirmă suspiciunile în acțiunea „Bradul”, dar cu ocazia percheziției domiciliare efectuate s-au ridicat o serie de materiale din care rezultă că Bivolaru Gregorian are manifestări necorespunzătoare, corespondează cu foarte multe persoane din străinătate, dovedește un interes deosebit pentru științele oculte. Ca urmare, locotenentul cere lucrarea în continuare a lui Bivolaru.

Fragment din cartea „MISA. Radiografia unei represiuni”, de Gabriel Andreescu. Pasajele colorate cu roșu-maroniu sunt citate din notele informative ale Securității.

2 thoughts on “Cum îl caracteriza Securitatea pe Gregorian Bivolaru

  1. Iosif 07.06.2017 / 12:24

    @lotus;
    Te zbati atât de mult pentru a-i spala imaginea acestui om,încât ma determini sa cred ca esti angajat avocatul apararii ! 🙂

  2. Dinu 07.06.2017 / 22:03

    Fragmentul e chiar interesant. Nu l-am mai citit pana acum. Iar tu pari a fi un securist deranjat de dezvaluire.

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s