Going to USA?


Zilele trecute, compania aviatică United Airlines a suprarezervat un zbor. Lucru care nu-i de mirare, tot zilele trecute americanii suprarezervând 36 de rachete Tomahawk, dar în cazul nostru termenul de suprarezervare este cu șurub: călătorii care și-au cumpărat bilete au avut locuri, dar ele n-au mai ajuns și pentru angajații companiei de zbor, patru la număr, parte din staff, care doreau să circule cu acel avion. Ca să rezolve problema, United Airlines a oferit 400 și apoi 800 de dolari pasagerilor dispuși să sară peste acel zbor. Și, cum nu s-au oferit voluntari, a început să aleagă la întâmplare diverși pasageri, pe care i-a dat afară.

Unul dintre ei, un doctor de origine asiatică, de 69 de ani, n-a vrut să părăsească locul pe care și l-a rezervat și plătit, așa că au fost chemate forțele de securitate, adică poliția, care l-au luat pe sus, de fapt nu, l-au tras pe jos, după ce l-au adus în stare de inconștiență, chiar sub ochii celorlalți pasageri, terifiați. Cumva, respectivul medic a reușit, peste 10 minute, oarecum confuz și sângerând, să revină în avion, strigând: „Trebuie să merg acasă, trebuie să merg acasă!”. Ulterior s-a aflat că avea pacienți pe care trebuia să-i opereze a doua zi. N-a mai ajuns s-o facă: incidentul l-a costat doi dinți rupți, o contuzie, ceva fracturi și alte chestii minore, pentru care a și dat în judecată compania americană.

Inițial, United Airlines a dat următorul comunicat oficial:

Zborul 3411 de la Chicago spre Louisville a fost suprarezervat. După ce echipa noastră a căutat voluntari, un client a refuzat să părăsească avionul în mod volutar, astfel că au fost chemate forțele de ordine. Ne cerem scuze pentru pentru situația creată de suprarezervare. Pentru detalii legate de clientul dat afară întrebați autoritățile.

Da, chiar așa a sunat: „one customer refused to leave the aircraft voluntarily”. Sigur, după ce hashtagul #flight3411 a devenit viral, directorul companiei aviatice a dat și el o declarație, au fost suspendați ceva oameni din acel echipaj de ordine etc. Între timp, eu vă doresc o călătorie frumoasă în SUA. Pentru că, la cum se prefigurează lucrurile, nu vor mai exista situații de locuri insuficiente la bordul navelor United Airlines, cel puțin pentru o perioadă. Drama este însă faptul că suprarezervarea e absolut legală. Pentru că de ce să piardă companiile bani, când e posibil ca nu toți clienții să se îmbarce în avionul în care și-au rezervat un loc?

via Dan Lascu

8 thoughts on “Going to USA?

 1. Elena 13.04.2017 / 22:25

  Mda, au dat cazul și la TV. Taman în USA- țară civilizată, respectă drepturile omului bla bla

 2. Lotus 13.04.2017 / 23:20

  De unde-ai scos-o pe asta cu țară civilizată, care respectă drepturile omului? Prea mult televizor strică, zic eu.

 3. Cudi 14.04.2017 / 17:28

  Elena, nu știu cum să-ți zic, eu am ceva emoții pentru simplul fapt că stau la câteva sute de km de granița cu ei.

 4. ketherius 15.04.2017 / 00:39

  Am zburat cu United și a fost cea mai proastă linie cu care am zburat vreodată. Singura americană, dar cea mai proastă.

 5. Lotus 15.04.2017 / 00:50

  Utilă precizarea. Problema la americani e că poliția e violentă și pe străzi.

 6. Elena 15.04.2017 / 20:49

  Bine, mă refeream că nu e ca Somalia sau Egipt unde femeile modern îmbrăcate sunt violate sau bătute. Nigeria sau alte tări unde infracționalitatea și nedreptatea sunt la ordinea zilei. Sau Johannesburg- Africa de Sud. În America sunt procese pentru te miri ce, mereu se invocă drepturile și libertățile omului. Eu nu am fost dar vorbesc de cum se vede din afară.
  By the way, în termenii și condițiile pe care le invocă orice companie aerianã previzează că ei te pot da afară din avion de pari suspect dar contra unor compensații. Evident că ei au multe drepturi mai puțin de cele impuse legal cu despăgubirile în caz de pierdere bagaj, întârzieri, etc. În plus, securitatea în USA dacă te opui te poate și bang bang – shot you down.
  Ceilalți scoși afară nu s-au opus deloc. Au preferat să ia altă cursă decât să ia salvarea.
  Între programele în care operează firmele de turism și companiile aeriene cred că se mai pot strecura și erori. Wordspan, IATA, etc.
  Erau cât pe ce să vândă și locul unde stătea pilotul “vă rugăm să părăsiți aeronava, aici șadi chilotu’!” (joke)

 7. Lotus 15.04.2017 / 21:59

  Elena, eu cred că numărul de infracționalități din SUA este printre cele mai mari din lume.

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s