Prima victimă a pilotului automat


Anul trecut, pe 6 mai 2016, a avut loc primul accident mortal în care a fost implicată o mașină Tesla condusă de computer. Tragicul eveniment s-a petrecut în Florida. Victima este un bărbat de 40 de ani din Ohio, Joshua D. Brown, care pusese mașina pe pilot automat.

bord Tesla Model S

La un moment dat, în fața mașinii Tesla a apărut un trailer, care traversa strada perpendicular. Sistemul computerizat de bord nu a distins partea albă a trailerului în lumina puternică a soarelui, iar radarul nu a acționat frânele, considerând că are în față un semn de circulație mai mare. Mașina a intrat direct în trailer, primul impact cu acesta având loc la nivelul parbrizului. Șoferul a decedat.

Testa a publicat un articol pe blogul propriu iar Elon Musk a reacționat pe Twitter la o zi după ce NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) a lansat o investigație pe această temă. Adică pe 30 iunie. În blog se arată că sarcina conducerii rămâne în principal a șoferului, chiar dacă mașina e pusă pe pilot automat. Mai aflăm că a fost o condiție de excepție și că dacă impactul ar fi avut loc frontal, măsurile de siguranță din mașin Tesla l-ar fi salvat probabil pe șofer.

Tesla afirmă că pilotul automat avea 208 milioane de km la bord și că în SUA la fiecare 150 de milioane de km se înregistrează un astfel de accident tragic, în timp ce în întreaga lume la circa 96 de milioane de km. Singura obiecție pe care o am la statistică este că se aplică în mare, nu în mic. Dacă ești șofer foarte bun, e posibil să nu intri niciodată într-un stâlp, în timp ce dacă pui mașina pe pilot automat, te lași în grija altcuiva. A unui computer cu o statistică mai bună decât cea umană.

În afară de asta, ce se întâmplă dacă cineva îți preia controlul computerului de bord? Calculatoarele au adus cu ele numeroase avantaje, dar și riscul virusării. Și dacă în cazul unui calculator de birou astfel de intruziuni te pot lăsa fără anumite date sau chiar bani, în cazul unei mașini ele te pot costa viața.

3 thoughts on “Prima victimă a pilotului automat

  1. Renata Carageani 14.02.2017 / 21:09

    Vrei să ne întoarcem la cheful de sinucidere al lui Condrea?

  2. Lotus 15.02.2017 / 00:03

    Nu mai știu dacă a fost chef, dar ipoteza ta e plauzibilă.

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s